12-Februari 2012: Master Zwemwedstrijd “De Zuidelijke Cirkel” te Boxtel
 

Op zondag 12 februari was het zover.

Enkele masters hebben de draad weer opgepakt welke ze een jaar of 8-10 geleden achter zich hadden gelaten.
En wel te weten onze oudste master op dit moment Ton van Mierlo (55), Saskia van Kooperen(45), Eelco Buijs (43, en zit ook bij de wedstrijdploeg) en Peter Stassar(43).
Zij hebben zo’n 8 tot 10 jaar geleden de laatste wedstrijd gezwommen bij de masters (dit zijn wellicht allemaal oud(ere) wedstrijdzwemmers welke per leeftijdscategorie van 5 jaar beginnend bij 20+, 25+,30+ enz… worden ingedeeld op een te zwemmen afstand waar ze aan deel willen nemen). Ze mogen zelf bepalen wat ze willen zwemmen die dag en zich dus inschrijven op de nummers die die dag ook gezwommen worden.

Deze Zuidelijke Cirkel wedstrijden worden 6x per jaar gehouden en iedere keer in een ander bad maar wel in Noord-Brabant. Deze keer, 12 februari, was dit dus in Boxtel. Wij zijn ingedeeld in de categorie: 55+ Ton van Mierlo, 45+ Saskia van Kooperen, en 40+ Eelco Buys en Peter Stassar. Je wordt bij deze wedstrijden niet ingedeeld bij zwemmers van je leeftijd maar je wordt ingedeeld naar de tijd die je opgeeft voor de inschrijving die je doet. Deze dag waren er een paar leuke afstanden bij maar we wilden rustig beginnen.
We hebben deze dag zelfs een estafette gezwommen met ons vieren. Wel buiten mededinging , dit omdat je met een estafette of 4 dames of 4 heren moet hebben of 2 dames en 2 heren. Wij hadden dus 3 heren en 1 dame. Werd zelfs een opmerking gemaakt door een tijdwaarnemer. Maar het was echt super leuk. We zwommen in programma 1 namelijk 4x50 vrij en hadden zelfs een aardige tijd gehaald 2.05.2.
Programma 3 moest Eelco op komen draven voor 100 m rugcrawl waar hij eigenlijk wel heel goed in is, hij werd dus ook 1e in zijn leeftijd met een tijd van 1.11,48 hierop, probeer dat maar eens na te doen.
Programma 4 was 50 m vrij Ton werd 3e In een tijd van 0.32,78 en Saskia werd 2e in een tijd van 0.32,29.
In programmanummer 5 moest Peter 25 m vlinderslag zwemmen Hij werd hier 1e met een tijd van 0.14,16.
Programma 7 was 50 m rugcrawl en dit wilde Saskia weer eens proberen. Zij werd 1e en haalde een tijd van 0.38, 12 (dit wil ze wel gaan verbeteren, Het nederlands record in deze leeftijd is 0.35,69 en dit moet haalbaar zijn voor haar).
Programma 9 was 100m vrij en dit klusje wilde de mannen wel eens klaren Ton haalde een tijd van 1.15,86 en werd 2e, Eelco haalde een tijd 1.02,47 en werd 1e, Peter had een tijd van 1.06,34 en werd 3e.

Al met al vonden wij het een zeer geslaagde en gezellige dag die we zeker nog eens na gaan doen (in maart te Eindhoven). Ook willen wij ons jurylid heel erg bedanken voor haar inzet op deze dag. Carin Verheijen heel erg bedankt.

Misschien dat er nu meer mensen zin hebben om eens deel te nemen aan de training op dinsdag of vrijdag en dat ze dan ook een keer mee kunnen doen aan een wedstrijd, misschien wel de Nederlandse kampioenschappen of verder de Europese- of wereldkampioenschappen. Hier kun je namelijk als master ook aan meedoen maar de kosten hiervan zijn helaas voor eigen rekening.

Saskia van Kooperen

     
     
 
2007 Nachtmarathon Oosterhout
 

In het verleden hebben de masters van Lutra meerdere malen aan een nachtmarathon mee gedaan. De nachtmarathon te Oosterhout was onze favoriet. Een fijn (verwarmd) 50 meter buitenbad, altijd eten, drinken en muziek aanwezig, een goede organisatie en een gezellige sfeer. Ook Johan Brouwer, heeft met zijn voormalige club uit Asten een aantal maal aan deze nachtmarathon meegedaan.

De laatste drie jaar hebben we echter geen team meer bijeen kunnen krijgen. Recent was er in het nieuwe wedstijdbad in de Tongelreep vanwege het jubileum van de KNZB een nachtmarathon. Zowel de masters als de wedstrijdploeg van Lutra waren afzonderlijk niet in staat een team te formeren.


Omdat ik zowel met de masters als met de wedstrijdploeg train, wilde ik een team formeren met beide zwemonderdelen. De zwemmers moeten minimaal 15 jaar zijn. Uiteindelijk is dit ook gelukt, hoewel dit door een aantal afzeggingen het niet makkelijk was.

Vrijdag 22 juni vertrokken we vanuit Helmond naar Oosterhout. De wedstrijdploeg was vertegenwoordigd door de snelheidsmonsters; Cas Hendriks, Jeroen Kocken en Robbie van Lieshout. De masters hadden de diesels; Ton van Mierlo, Patricia van Schijndel en Eelco Buijs meegenomen, aangevuld met de trimzwemmers Charel Marais en Nick Vermeulen. Johan Brouwer ging als coach mee en de vriendin van Jeroen, Steffie ging mee als banenteller.

Hoewel wij hoopten op mooi weer, waren we met de vouwwagen van Ton op alles voorbereid. En dit hebben we geweten, het heeft flink geregend! Het water was heerlijk warm, dus in de regen zwemmen was gewoon leuk. In de vouwwagen zaten we weer droog en warm, alleen bikkel  Johan Brouwer heeft met weer en wind alle zwemmers aangemoedigd en geklokt. 

Met 8 zwemmers hebben we van 8 uur ´s avonds tot 8 uur ´s ochtends twaalf uur continue gezwommen. Dit betekende dat elke zwemmers elke twee uur een kwartier in het water lag. Met name de 4e keer dat iedereen moest zwemmen (dit was dus tussen 2 en 4 uur ´s nachts)  was zwaar. Iedereen van ons was geroutineerde zwemmer, dus eenmaal in het water vond iedereen zijn eigen tempo en zwom een flink aantal banen. Na het zwemmen kon je een lekkere warme douche pakken en hoe later op de avond, hoe langer je eronder bleef staan.
We hebben geen uitvallers gehad en iedereen heeft ook vol overgave zijn 6 beurten gezwommen. Hoewel de spieren stijfer werden, ging iedereen elke keer volluit. Als echte bikkels sloten de wedstrijdzwemmers hun laatste serie met de vlinderslag af en heeft Eelco als slotzwemmer nog een eindsprint getrokken om de “concurrent” ZV de Warande niet te laten uitlopen.
 
Hoewel het weer niet volledig meewerkte, was het er zeer gezellig. Zowiezo is het recreatieoord de Warande een gezellige locatie, maar zij hadden ook voor eten, drinken en muziek gezorgd.  Ook had de organisatie zelf bijna genoeg tellers, zodat onze teller Steffie enkel van 6 uur ’s ochtends to 7 uur hoefde te tellen en verder gezellig bij Jeroen kon blijven.
De ochtend werd afgesloten met een prijsuitreiking waarbij Ton de laatste hamberugers bestelde zodat een aantal liefhebbers lekker kon ontbijten…

Uiteindelijk hebben we bijna 42 kilometer gezwommen. Dit was een perfecte uitdaging om als zwemmer te volbrengen en heeft voor een aparte en leuke afsluiting van een mooi zwemseizoen gezorgd. Wat mij betreft houden we deze traditie weer in stand.

Ik zou het dan ook fijn vinden als we binnen de vereniging in staat zijn volgend jaar 1 en liever nog 2 teams kunnen formeren voor een lekker nachtje zwemmen.

Groeten,
Eelco Buijs

Klik hier om naar de foto's van de nachtmarathon 2007 te gaan.